Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Kατάθεση ερώτησης για την Διασύνδεση του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας με την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών Αιτωλ/νίας


Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α του νομού Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ρωτούν, τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενισχυθεί και να προβληθεί μέσω προγραμμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Στόχος ολοένα και περισσότεροι τελειόφοιτοι Λυκείου να το συμπεριλαμβάνουν στις πρώτες προτιμήσεις τους.
Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:
Η ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια έχει οριοθετήσει ένα ισχυρό εξαγωγικό ατού για τη Χώρα. Ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο τομέας της αλιείας αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας καθώς συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στο ΑΕΠ της Χώρας.
Όπως και σε άλλους νομούς έτσι και στην Αιτωλοακαρνανία δραστηριοποιούνται υδατοκαλλιεργητικές εταιρίες, με μονάδες εκτροφής θαλασσίων μεσογειακών ψαριών και ιχθυογεννητικούς σταθμούς, που απασχολούν αρκετούς άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, συγκεντρώνει σε ποσοστό περίπου το 50% των λιμνών και λιμνοθαλασσών της χώρας και παράγει περίπου 25% της ετήσιας Ελληνικής παραγωγής ψαριών από τις εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες.
Από το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου, άρχισαν να αποφοιτούν οι πρώτοι πτυχιούχοι του το έτος 1985. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει πτυχία περίπου 1200 φοιτητές και οι περισσότεροι έχουν στελεχώσει ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις αλιείας, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ιχθυογεννητικούς σταθμούς, οστρακοτροφεία, μονάδες μεταποίησης προϊόντων αλιείας και συνεταιριστικές οργανώσεις αλιείας. Στις περσινές βάσεις του έτους 2016 το εν λόγω τμήμα είχε ως βάση τα 6.070 μόρια, ενώ το 2015 τα 7.122 μόρια, και το 2014 τα 6.631 μόρια. Οι Προτιμήσεις των Υποψηφίων το έτος 2016 για το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ήταν οι παρακάτω:
Σειρά Προτίμησης
Υποψήφιοι
1η Επιλογή
18
2η Επιλογή
13
3η Επιλογή
27

Επίσης, οι πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων από το 2009 ως το 2016 για το τμήμα  Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών παρατίθενται στο παρακάτω πίνακα:

Έτος
Υποψήφιοι
2009
2
2010
20
2012
12
2013
61
2014
33
2015
17
2016
18
Τα στοιχεία αφορούν γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ(β), 90%, ημερήσια, γενική σειρά
Είναι απορίας άξιο, πως ένα τμήμα που έχει ως αντικείμενο σπουδών, την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, που υποστηρίζουν έναν στρατηγικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας όπως ο εξαγώγιμος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, δεν προτιμάται εδώ και χρόνια, από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η διασύνδεση και η απορροφητικότητα των αποφοίτων του τμήματος, ως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, με τις υφιστάμενες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών του νομού Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να είναι άμεση. Το αντίστοιχο τμήμα περιλαμβάνει εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα και ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών με αντίστοιχη επαγγελματική αποκατάσταση, που χρήζει άμεση ενίσχυσης και προβολής από το Υπουργείο Παιδείας.


Επειδή,
ο κλάδος της αλιείας και συγκεκριμένα ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας της Χώρας,
Επειδή, στην ανάπτυξη μονάδων υδατοκαλλιεργειών θα παίξει σημαντικό ρόλο η επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού
Επειδή, η διασύνδεση των αποφοίτων του τμήματος με τις μονάδες των ιχθυοκαλλιεργειών του νόμου συντελεί αφενός, στην ανάπτυξή τους και αφετέρου, στη μείωση της ανεργίας των τοπικών κοινωνιών
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο Παιδείας ώστε να ενισχυθεί και να προβληθεί μέσω προγραμμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου;
  2. Πως μπορεί να επιτευχθεί η διασύνδεση του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών με τις τοπικές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, ώστε ολοένα και περισσότεροι τελειόφοιτοι Λυκείου να το συμπεριλάβουν στις πρώτες προτιμήσεις τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος